Magyarországi üzemanyagár helyzet az EU viszonylatában

posted in: Szakmai | 0

Hazánkban az üzemanyag kiskereskedelmi literenként árának 55-57%-a az adóteher, ami első pillantásra jelentősnek tűnhet, érdemes azonban megnézni, hol is állunk európai viszonylatban. Október elejével itthon életbe lépett egy sajátos jövedéki adóemelés, melynek következtében a benzin átlagos literenkénti ára 6,35 forinttal, a gázolajé pedig 12,7 forinttal emelkedett. Ezzel az üzemanyagárak egyéves csúcsra kerültek, a benzin átlagosan 350 Ft/l, a gázolaj pedig 364 Ft/l kiskereskedelmi áron vásárolható meg.

Nálunk a legmagasabbak az adóterhek?

Az Európai Bizottság által október elején közzétett statisztikája alapján Magyarország 58, illetve 56%-os adóterhelése nem a legkiugróbb uniós viszonylatban. A benzin esetén az alacsony arányfekvésű országok között, a diesel esetén pedig a középmezőnyben helyezkedünk el. A legmagasabb adóterhek az Egyesült Királyságban, Svédországban, Olaszországban, Franciaországban és Belgiumban tapasztalhatóak. A lista ellentétes végén többek között Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és hazánk helyezkedik el.

terkep

Az üzemanyagok adóterhelése az egyes európai országokban (%)

Mi a helyzet az árak tekintetében?

A kiskereskedelmi árakat vizsgálva eltérő kép mutatkozik, a diesel ára kiemelkedő európai viszonylatban, a benziné viszont nem kimagasló. A legalacsonyabb diesel árak Lettországban, Litvániában, és Bulgáriában mutatkoznak, a középmezőnyben többek között Spanyolország, Portugália, Románia, Magyarország, Franciaország és Németország, az élvonalban pedig Nagy-Britannia, Olaszország és Svédország helyezkedik el. A benzin átlagos literenkénti árait vizsgálva más eredmények tapasztalhatóak. A legdrágább országok közé Törökország, Franciaország, Németország és Svédország tartozik, közepes árszínvonal jellemző Spanyolországban, hazánkban, Szlovákiában és Szlovéniában, alacsony pedig Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Csehországban.

Az Európai Unió viszonylatában tehát nem mi helyezkedünk az üzemanyagárak tekintetében a lista élén, hazai viszonylatban azonban a diesel és a benzin literenkénti árai is a csúcson vannak az egy éves távlatban. A nagy üzemanyaganyag fogyasztású vállalkozások kivédhetik a változásokból adódó költségtöbbletet akár az alacsonyabb áron megvásárolt üzemanyaggal, akár tankoló automatákkal.

Comments are closed.