A tartályvizsgálat kiemelten fontos, hiszen egyrészt a vizsgálat során képet kaphatunk a tartály aktuális állapotáról. Másrészt a 28/2011 (IX.6.) OTSZ rendelet szerint ötévente szemrevételezést és nyomáspróbát, valamint tízévente tisztítást, szemrevételezést, nyomáspróbát, falvastagság mérést és szerkezeti vizsgálatot kell végezni.

Hogyan is működik a tartályvizsgálat

Milyen körülmények között használta tulajdonosuk, s a jövőben megfelelő átalakítások elvégzése után hogyan lehet tovább használni. A földalatti tartályok esetében egyértelműen belülről történik a vizsgálat, földfeletti egységeknél a külső héjat szemrevételezni is hasznos.

Tisztítás után fém tiszta felületű kiszellőztetett és előkészített tartályokat vizsgálunk. Első lépés gyanánt a tartályokat a vizsgáló szemrevételezéssel a tekinti meg. Ehhez szükségeltetik megfelelő fényellátás, nagyító, centiméter stb.
A vizsgálatokat végző személynek fel kell jegyeznie a tartály méreteit, merevítő bordák számát, esetleges horpadások számát és helyeit.

A következő lépésben a tartályvizsgáló a tartály fenéklemezét, palástját vizsgálja meg ultrahangos falvastagság mérővel. A mérőműszer tizedes pontosságig megbízhatóan adja meg a tartályfal vastagságát. Utolsó lépésben a tartály tömörségi próbájára kerül sor.
A vizsgálatokat követően a szükséges jegyzőkönyveket a tartályvizsgáló szakember a legrövidebb időn belül elkészíti. A vizsgálati jegyzőkönyv tartalmazza a vizsgálat idejét, helyét, a vizsgálat módszerét, a műszerek azonosítható megnevezésével, valamint a kiegészítő vizsgálatok eredményeit.

ÉRDEKLŐDJÖN MOST

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Tárgy

Üzenet