Folyamatosan emelkednek hazánk üzemanyagárai- hol helyezkedünk el világviszonylatban?

posted in: Szakmai | 0

A folyamatosan változó üzemanyagárak a cégek számára jelentős költségtöbbletet jelenthetnek. Sokszor érezzük úgy, hogy egyre drágábban tankolunk, de világszinten vajon hol helyezkedünk el a benzinárak tekintetében?

Egy világszintű felmérést készített a Bloomberg hírügynökség, melynek keretein belül 61 országban jegyezték fel az üzemanyagárakat. A kutatás eredményeként a területek között jelentős eltérések mutatkoztak, Venezuela és Hong Kong esetén a felmérés időpontjában több mint 355-szörös volt a különbség. A legalacsonyabb benzin árak többek között Venezuelában, Oroszországban, az USA-ban, Kolumbiában és Egyiptomban mutatkoztak, míg a legmagasabb literenkénti benzin árakat az európai országokban tapasztalták. A középmezőnyben Kína, India, Kanada, Argentína és Szaúd-Arábia helyezkedik el.

image

Minél sötétebb kék színnel van jelölve az adott ország, annál magasabbak a literenkénti benzin árak

Hazánk a vizsgált 61 ország viszonylatában a 32. helyet foglalja el a legdrágább országok sorában, az elemzés kiemelte, hogy a benzin adóztatásának tekintetében kiemelkedő helyen állunk világviszonylatban. Az európai benzin árak világviszonylatban kiemelkedőek, ezen belül Németország, Portugália, Dánia, Olaszország, Svédország, Finnország és Norvégia helyezkedik el az élmezőnyben, Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság árszínvonala közepes, Észtország, Lettország, Litvánia Magyarország, Ausztria és Románia árai pedig alacsonynak számítanak.

Comments are closed.